Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ο Μπιλάλ Καγιέντ αντιπροσωπεύει την παλαιστινιακή εθνική εμπειρία και τον παγκόσμιο απελευθερωτικό αγώνα

Πηγή: pflp.ps/english 26 Ιουλίου 2016

Την ώρα που φοιτητές σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν την απελευθέρωση του φυλακισμένου συντρόφου Μπιλάλ Καγιέντ, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 15 Ιουνίου, ο Παλαιστίνιος αριστερός συγγραφέας Χάλεντ Μπαρακάτ, σημειώνει ότι «ο σύντροφος Μπιλάλ Καγιέντ βρίσκεται ακόμα με χειροπέδες στο κρεβάτι του, με την υγεία του σοβαρά διαταραγμένη. Χάνει την όραση του για αρκετές ώρες και έχει ανυπόφορους πόνους. Παρόλα αυτά, αν και αρνείται να καταναλώσει κάτι άλλο εκτός από νερό τις τελευταίες 40 ημέρες και, διατηρεί υψηλό ηθικό και είναι αποφασισμένος να νικήσει».
«Οι Ισραηλινοί να μην περιμένουν πως οι Παλαιστίνιοι θα δεχτούν την επίθεση στον Μπιλάλ, αφού τον είχαν φυλακίσει για 14,5 χρόνια. Δεν μπορείς να τον θέτεις υπό διοικητική κράτηση χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες και να περιμένεις να περάσει αυτό χωρίς μάχη. Ολόκληρο το κίνημα των Παλαιστινίων κρατουμένων, με όλο το πολιτικό δυναμικό και τις συνεργασίες, έχει σταθεί ενωμένο στο πλευρό του συντρόφου Καγιέντ, επειδή ξέρουν πως δίνει αυτή τη μάχη εκ μέρους κάθε παλαιστίνιου αγωνιστή», είπε ο Μπαρακάτ.
«Γιατί όμως το Ισραήλ το κάνει; Ο λόγος που το Ισραήλ έστειλε τον σύντροφο Καγιέντ στην διοικητική κράτηση μετά από 14,5 χρόνια φυλακής είναι απλά μια ακόμα προσπάθεια να σπάσει την ξεκάθαρη, ατσάλινη θέλησή του. Είναι απόλυτα δεσμευμένος στον σκοπό του και τον εξυπηρέτησε σε όλη την διάρκεια της ποινής του: να υπερασπίζεται τους κρατούμενους και τα δικαιώματα τους. Είναι γνωστός σε όλους τους συγκρατούμενους του γι’ αυτό και αγαπητός από όλο τον παλαιστινιακό λαό. Η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από το κίνημα των κρατουμένων, πηγάζει από το αυτό το σημαντικό γεγονός».
Ο Μπαρακάτ συνέχισε, υπενθυμίζοντας την ζωή του Καγιέντ: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βγάλουμε συμπεράσματα από την εμπειρία του συντρόφου Μπιλάλ Καγιέντ. Συνελήφθη όταν ήταν νεαρός. Ήταν ψυκτικός στο επάγγελμα, ένας εργάτης που αποφοίτησε από την τεχνική σχολή της Καλάντια. Όταν ξέσπασε η δεύτερη ιντιφάντα, το PFLP πήρε την απόφαση να ενώσει προσωρινά τις δυνάμεις του με τις παλαιστινιακές εθνικές δυνάμεις ασφαλείας, προκειμένου να εκπαιδευτεί και να αποκτήσει εμπειρία η στρατιωτική πτέρυγα του Μετώπου, οι Ταξιαρχίες του Αμπού Αλί Μουσταφά. Ζητήθηκε από κάποιους συντρόφους να συμμετάσχουν και το Ισραήλ τους επικήρυξε, όπως ο Μπιλάλ. Δούλεψε στενά με τον ηγέτη Μαχμούντ αμπού Χανούντ των Ταξιαρχών Γκασάμ, που αργότερα δολοφονήθηκε από το Ισραήλ, λίγο καιρό πριν συλληφθεί ο Μπιλάλ.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Μπιλάλ είναι γιος ενός μαχητή της ελευθερίας. Ο πατέρας του έχει παρόμοια ιστορία. Ήταν μέλος των ιορδανικών δυνάμεων και πήγε να πολεμήσει για την παλαιστινιακή επανάσταση στο Λίβανο. Στην πραγματικότητα, ο Μπιλάλ γεννήθηκε στη Συρία στις 30 Νοεμβρίου 1981 και πήγε στην Παλαιστίνη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ο Μπιλάλ έχει δικαίωμα να βρίσκεται στην Δυτική Όχθη αφού και οι δύο γονείς του είναι από την Δυτική Όχθη, ακόμα και σύμφωνα με την νομοθεσία της κατοχής. Ο λόγος που δίνουμε αυτές τις πληροφορίες είναι για να πούμε ότι, κατά κάποιο τρόπο, ο Μπιλάλ Καγιέντ αντιπροσωπεύει την παλαιστινιακή εθνική εμπειρία, την ιστορία και τους αγώνες του παλαιστινιακού λαού στη διασπορά και μέσα στην Παλαιστίνη».
«Ο Μπιλάλ Καγιέντ βρίσκεται σε απεργία πείνας εδώ και 42 μέρες. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που πήρε μέρος ή ηγήθηκε απεργιών πείνας, ούτε είναι η πρώτη φορά που τιμωρήθηκε με απομόνωση. Στην διάρκεια της φυλάκισής του, δεχόταν συχνά επιθέσεις από τους φρουρούς και στοχοποιήθηκε από την διοίκηση των φυλακών για την επίμονη βοήθεια προς τους κρατούμενους και τα δικαιώματα τους, όντας πολιτικοί κρατούμενοι του απελευθερωτικού κινήματος».
«Τα χρόνια της φυλάκισης του, τα αξιοποίησε με σοφία. Μιλάει 4 γλώσσες. Παρακολούθησε ακαδημαϊκά προγράμματα ως φοιτητής. Για κάθε τι που πετύχαινε, έδινε μάχη και συνοδευόταν από δυσκολίες, προκλήσεις και εμπόδια από την πλευρά της διοίκησης», σημείωσε ο Μπαρακάτ. «Όσο καιρό ήταν φυλακισμένος, συμμετείχε στους αγώνες των κρατουμένων για ελευθερία. Γι’ αυτό ο Μπιλάλ έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συντρόφων του, μέσα κι έξω από την φυλακή».
«Σήμερα καλούμε τις επαναστατικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο να σταθούν στο ύψος τους και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον Μπιλάλ Καγιέντ. Πρέπει να κινητοποιήσουμε όλους τους κοινωνικούς τομείς, να συνεχίσουμε την δουλειά στο εργατικό κίνημα, στο φοιτητικό, στα κινήματα των LGBT, να εμπλακούν στον αγώνα όχι μόνο για τον Μπιλάλ Καγιέντ, αλλά για όλους τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους και για την ελευθερία. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να συνδέσουμε το κίνημα μποϋκοτάζ στο Ισραήλ με τον αγώνα των παλαιστινίων κρατουμένων και την παλαιστινιακή αντίσταση».
Ο Μπάρακατ τόνισε ότι «το Ισραήλ απολαμβάνει πλήρη θεσμική ατιμωρησία με την υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως όλες οι δυνάμεις και εξουσίες όμως, μπορεί να θεωρηθεί υπόλογο και να λογοδοτήσει σε μια ανώτερη εξουσία-στον λαό, που κινητοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά όταν οι κινήσεις αλληλεγγύης προέρχονται από την «κοιλιά του τέρατος». Είμαστε σίγουροι πως ο σύντροφος Μπιλάλ Καγιέντ θα νικήσει. Είναι υποχρέωση όλων μας να παλέψουμε για να διασφαλίσουμε την ελευθερία του Μπιλάλ και όλων των Παλαιστινίων αγωνιστών».