Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

29 Αυγούστου 1969: Επιχείρηση «Λαϊκό Μέτωπο-Παλαιστίνη Λεύτερη Αραβική»

Όσες γενιές ανθρώπων και αγωνιστών να παλεύουν να αντιστρέψουν την εικόνα του άγριου τρομοκράτη και να μιλήσουν για το δικαίωμα και την υποχρέωση στον αγώνα ενάντια στην αδικία, τους αποικιοκράτες, τα εγκλήματά τους και στην κατοχή, κανείς δεν θα το καταφέρει καλύτερα από τη Λέιλα Χάλεντ, την Παλαιστίνια γυναίκα, τη δασκάλα, την τρομοκράτισσα. Με αφορμή την επέτειο από την πρώτη της αεροπειρατεία, θέλουμε να ξαναπούμε την ιστορία της.

Η Λέιλα μέλος του αριστερού Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, στις 29 Αυγούστου 1969 μπήκε στο πιλοτήριο της πτήσης TWA-840. Οι αεροπειρατές είχαν προαποφασίσει ότι κανείς επιβάτης δεν θα πάθει τίποτα και έτσι έγινε. Η Λέιλα υποχρέωσε τον πιλότο να πετάξει το αεροπλάνο πάνω από τη Χάιφα, την πατρίδα της από όπου αναγκάστηκε να φύγει με την οικογένειά της κατά τη διάρκεια της Νάκμπα, της Παλαιστινιακής καταστροφής του 1948 με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, όταν ήταν μόλις τεσσάρων χρονών. Με την πράξη της αυτή, κατάφερε να αναδείξει την παλαιστινιακή υπόθεση σε όλο τον κόσμο, λίγο καιρό μετά τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 όπου το Ισραήλ κατέλαβε την Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Η εικόνα της ανατίναξης των αεροπλάνων στο αεροδρόμιο της Δαμασκού έμεινε στην ιστορία και η Λέιλα έγινε το νέο σύμβολο της αντίστασης και του ένοπλου αγώνα.

Ένα χρόνο μετά, αφηγείται η ίδια την ιστορία της και δημοσιεύεται στους «Κυριακάτικους Τάιμς».

Για την αεροπειρατεία, που την έκανε σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα, έχουν γραφτεί πολλά. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε στα αγγλικά το βιβλίο «Leila Khaled: εικόνα της παλαιστινιακής απελευθέρωσης», ενώ ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα» έδειξε σε πρώτη προβολή στα ελληνικά το ντοκιμαντέρ "Leila Khaled: Hijacker" της Παλαιστίνιας σκηνοθέτιδας Λίνα Μακμπούλ.

Τι απαντάει όμως η ίδια στην ερώτηση αν είναι τρομοκράτισσα; Σε συνέντευξη της που έδωσε στους Γκάρντιανς, λέει αφοπλιστικά «Ποιος έφερε την τρομοκρατία στην περιοχή μας; Κάποιοι ήρθαν και πήραν την γη μας, μας εξανάγκασαν να φύγουμε, να μείνουμε σε καταυλισμούς. Εγώ πιστεύω πως αυτό είναι τρομοκρατία. Το να χρησιμοποιείς τρόπους αντίστασης στην τρομοκρατία και να την σταματήσεις – αυτό ονομάζεται αγώνας»


Δείτε επίσης:
-Ο χαιρετισμός της Λέιλα Χάλεντ στο 1ο Resistance Festival (βίντεο)

-Μήνυμα προς τον Σύλλογο "Ιντιφάντα" με αφορμή την εκδήλωση για την Ημέρα της Γυναίκας


-Συνέντευξη της Λέιλα Χάλεντ στο r-freepalestine