Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Χάλεντ Μπαρακάτ: Ο πρέσβης απειλούσε τον Ομάρ ότι θα τον παραδώσει στους σιωνιστές!

Πηγή: pflp.ps/english 14 Μαρίου 2016

Η δολοφονία του Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ εντός της Παλαιστινιακής πρεσβείας στη Σόφια καταδεικνύει τη συνενοχή και την κατρακύλα της Παλαιστινιακής Αρχής

Η δολοφονία, στη Βουλγαρία τον περασμένο Φεβρουάριο, του συντρόφου Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ, πρώην πολιτικού κρατούμενου και ηγετικού στελέχους του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), σόκαρε τη συνείδηση του Παλαιστινιακού λαού και των υποστηρικτών του – ιδίως επειδή το έγκλημα συντελέστηκε εντός της Παλαιστινιακής πρεσβείας στη Σόφια.
Το Al-Hadaf News επικοινώνησε με τον σύντροφο Χάλεντ Μπαρακάτ, διεθνή συντονιστή της εκστρατείας Free Ahmad Sa’adat, ο οποίος έχει μεταβεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα και βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με την οικογένεια του μάρτυρα, παρακολουθώντας από κοντά τη διεθνή εκστρατεία αλληλεγγύης που ξεκίνησε μια βδομάδα αφότου ο Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ ζήτησε καταφύγιο στην Παλαιστινιακή πρεσβεία. Αναδημοσιεύουμε μεταφρασμένη τη συνέντευξη του Μπαρακάτ στο Al Hadaf News.
Στη συνέντευξη, ο Μπαρακάτ είπε πως έχει στην κατοχή του γράμματα και έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι ο μάρτυρας δέχτηκε πιέσεις από την Παλαιστινιακή πρεσβεία και τον πρέσβη, Αχμάντ αλ Μαντχούμπ. Ταυτόχρονα κατήγγειλε την αναβλητικότητα και τις καθυστερήσεις του πρέσβη στις διαδικασίες προστασίας του Ναγιέφ, τις απειλές ότι θα τον παραδώσουν στους Βούλγαρους για να εκδοθεί στο Ισραήλ, τις προσπάθειες της πρεσβείας να τον δελεάσει, καθώς και τη συνενοχή του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μαλκί. Ο Μπαρακάτ σημείωσε ότι ο ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής προσπάθησε να εμποδίσει την εξεύρεση λύσης που θα διασφάλιζε την ελευθερία και ακεραιότητα του Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ, και τόνισε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ο ρόλος των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της 70ήμερης παραμονής του Ναγιέφ στην πρεσβεία. Ζήτησε την απομάκρυνση του ΥΠΕΞ από τη θέση του και την ανάκληση του Παλαιστίνιου πρέσβη, ώστε να ερευνηθεί και να ανακριθεί, όπως επίσης τη σύσταση ειδικής ανεξάρτητης επιτροπής έρευνας που θα καταλογίσει ευθύνες στους υπαίτιους της δολοφονίας του μάρτυρα Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

Πώς βρήκε καταφύγιο ο Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ στην Παλαιστινιακή πρεσβεία; Ήταν προσωπική του απόφαση, ή τον κάλεσε κάποιος από την πρεσβεία;
Για αρχή, πρέπει να εξετάσουμε την υπόθεση του μάρτυρα συντρόφου Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ σύμφωνα με τα αποδεδειγμένα γεγονότα και μόνο τα γεγονότα: αυτά που ήδη ήταν γνωστά σ’ εμάς, άλλα που μάθαμε στην πορεία και όσα αποκαλύφθηκαν πριν και μετά το θρασύδειλο έγκλημα της δολοφονίας. Το λέμε αυτό για να μην έχουμε αυταπάτες και παραπλανούμε εμάς και άλλους, ηθελημένα ή μη, και να μην αδικήσουμε κανέναν, και ιδίως τον μάρτυρα. Οι έρευνες συνεχίζονται και καθημερινά προκύπτουν νέα στοιχεία.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν κάποιοι, είναι ότι ο μάρτυρας έγραφε καθημερινά στο ημερολόγιό του, καταγράφοντας το καθετί που του συνέβαινε, και ότι εμείς του ζητούσαμε επίμονα να καταγράφει την εμπειρία του. Έτσι, έχουμε πάνω από 600 μηνύματα και έγγραφα και δεν υπάρχει ούτε ένα που να μην έχει αξία ως αποδεικτικό στοιχείο ή κατάθεση.
Μπορούμε να πούμε ότι ο περιορισμός του Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ εντός του κτιρίου της πρεσβείας ήταν αποτέλεσμα εγκληματικής πλοκής που σχεδιάστηκε σε σκοτεινά δωμάτια με τη συμμετοχή διαφόρων πλευρών. Ο ρόλος του σιωνιστικού κράτους και των μυστικών υπηρεσιών του, όπως και των πρακτόρων του, ήταν κρίσιμος για να τον σπρώξουν προς την πρεσβεία. Αυτό είναι εξακριβωμένο και δεν χωράει αμφιβολία.
Ο μάρτυρας Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ παρενοχλήθηκε και δέχθηκε απειλές για να φύγει από την πρεσβεία, ακόμα και απειλές ότι θα τον παραδώσουν στις ισραηλινές κατοχικές αρχές. Ποιες ήταν οι λεπτομέρειες αυτών των απειλών;
Οι παρενοχλήσεις και οι εκφοβισμοί που δέχτηκε ο Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ δεν σταμάτησαν ούτε μια μέρα, συμπεριλαμβανομένης την απειλής για έκδοσή του στην κατοχή «εντός 24 ωρών», όπως ήταν τα ακριβή λόγια του πρέσβη Αχμάντ αλ Μαντχούμπ – και έχουμε αποδείξεις γι’ αυτό. Δεν κατηγορούμε αυθαίρετα ανθρώπους. Πρόκειται για άμεση απειλή ότι θα παραδοθεί στον εχθρό. Αυτό ώθησε το Λαϊκό Μέτωπο να βγάλει ανακοίνωση στις 28 Δεκεμβρίου 2015, με την οποία προειδοποιούσε τον πρέσβη Αχμάντ αλ Μαντχούμπ για τις συνέπειες της έκδοσης στην κατοχή και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πράξης.
Δεν ξέρουμε γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ώστε να υλοποιηθεί το αίτημα του Λαϊκού Μετώπου και της οικογένειας του μάρτυρα, να κληθεί ο πρέσβης για ανάκριση. Η συνεχιζόμενη απραξία σε αυτό το θέμα, θέτει όλα τα πρόσωπα και τους θεσμούς της Παλαιστινιακής Αρχής –από την κορυφή έως τα νύχια– στον ίδιο κύκλο υποψίας και ντροπής.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης και η Παλαιστινιακή πρεσβεία αντιμετώπισαν τον μάρτυρα Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ ως όμηρο χωρίς δικαιώματα. Δεν απολάμβανε καν τα δικαιώματα του πολιτικού κρατούμενου ή ακόμα και τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων κρατουμένων που αντιστέκονται στις σιωνιστικές φυλακές! Οι εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής Αρχής του απαγόρευαν να ασκήσει τα πιο βασικά φυσικά, ανθρώπινα και νόμιμα δικαιώματα – για παράδειγμα να συμβουλευτεί δικηγόρους, να συναντήσει τους συνεργάτες του, να δεχθεί αντιπροσωπεία διεθνών αλληλέγγυων, ακόμα και να κάνει μια απλή ιατρική εξέταση.
Ο πρέσβης και το προσωπικό του αντιμετώπισαν τον Ομάρ με τη λογική ενός φυλακισμένου, και είχαν μια σκοτεινή, συνωμοτική συμπεριφορά, η οποία αντιπροσωπεύει την παρακμή των θεσμών της Παλαιστινιακής Αρχής και επιβεβαιώνει σε όλους εμάς ότι η παλαιστινιακή πραγματικότητα προχωράει μόνη της. Για το λαό της Παλαιστίνης, ο Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ είναι ο αληθινός πρέσβης της Παλαιστίνης, όχι ο Αχμάντ αλ Μαχντούμπ!
Οι συνεχιζόμενες πιέσεις δεν επηρέασαν μόνο τον Ομάρ, αλλά ολόκληρη την οικογένεια και τη σύζυγό του. Ο πρέσβης άσκησε τα χειρότερα είδη ψυχολογικής τρομοκρατίας ενάντια στην αγωνιζόμενη οικογένεια του Ομάρ. Σήμερα, ο υπουργός και ο πρέσβης ψεύδονται και παραπλανούν την εξεταστική επιτροπή, καλύπτοντας την αλήθεια και το δολοφόνο πίσω από φήμες, φτηνές δικαιολογίες και ψέματα. Όσοι φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης είναι και η πηγή των ψεμάτων, και πέφτουν όλο και πιο πολύ στην ντροπή.
Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ συντάχθηκε με τον πρέσβη και συνεχίζει να το κάνει μέχρι και τώρα, για να καλύψει το γεγονός ότι δεν έπραξε το καθήκον του και έκανε τα στραβά μάτια. Το Υπουργείο εξέδωσε μια πενιχρή δήλωση για την υπόθεση του μάρτυρα, στην οποία υπερασπίστηκε τον πρέσβη και ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «πυρήνα κρίσεων». Όμως αυτός ο πυρήνας ήταν απλά ένα ψέμα για να ξεφύγει από την πίεση του Λαϊκού Μετώπου, της οικογένειας και της εκστρατείας υποστήριξης του Ομάρ. Ο ΥΠΕΞ Ριγιάντ αλ Μαλκί έδρασε με συνωμοτικό και ύπουλο τρόπο και επανειλημμένως και προσωπικά εμπόδιζε οποιαδήποτε προσπάθεια προς όφελος του Ομάρ, πριν και μετά τον θάνατό του.
Παρ’ όλες τις απειλές, γιατί το Λαϊκό Μέτωπο ή οι σύντροφοι του Ομάρ δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλειά του; Για παράδειγμα, να τον μετακινήσουν από την πρεσβεία; Το μόνο που έκαναν ήταν να βγάλουν μια ανακοίνωση για τις συνέπειες της παράδοσής του;
Είναι σωστή ερώτηση. Εφόσον ο Ομάρ πέθανε, οι προσπάθειες μας να τον προστατέψουμε ήταν ανεπαρκείς. Οτιδήποτε άλλο ειπωθεί είναι λίγο και απλά δικαιολογίες και πρέπει να απορριφθούν από τον μάρτυρα, την οικογένειά του και άλλους. Ο λαός μας έχει το δικαίωμα να κάνει όλες τις ερωτήσεις και να θεωρεί υπευθύνους τους πάντες. Εξάλλου, στο λαό μας ανήκει το αίμα και η θυσία του Ομάρ. Ο μάρτυρας Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ, πριν από στέλεχος του Λαϊκού Μετώπου, είναι πάνω απ’ όλα γιος κάθε παλαιστινιακού και αραβικού έθνους.
Η ηγεσία του Λαϊκού Μετώπου έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για αυτή την υπόθεση, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, και όχι μόνο μια ανακοίνωση όπως υπονοεί η ερώτηση. Είναι πεποίθησή μου ότι η απάντηση του Λαϊκού Μετώπου θα είναι ηχηρή, και σε αυτό το σημείο δεν χρειάζεται την άδεια κανενός.
Η πεποίθηση του μάρτυρα, όπως και η δική μας, παρ’ όλα τα υπόλοιπα, παρ’ όλη την πίεση, ήταν πως σωματικά τουλάχιστον θα ήταν ασφαλής μέσα στη πρεσβεία, ενόσω θα προσπαθούσε να βρει πολιτική και νομική λύση για να βγει από αυτήν την κατάσταση. Το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης δυνάμωνε και άρχιζε να έχει πολιτική επιρροή, και η νομική υπόθεση προχωρούσε. Ωστόσο, ο εχθρός ήταν ταχύτερος, και η συμπαιγνία που στήθηκε με τους συντελεστές των Συμφωνιών του Όσλο ξεπέρασε τα όρια. Φαίνεται πως κάποιοι αποφάσισαν να πέσουν με τα μούτρα στις λάσπες της ντροπής.
Οι δολοφονίες είναι από τα πιο παλιά όπλα της σιωνιστικής οντότητας και, από τη δημιουργία της μέχρι και σήμερα, διεξάγονται κατά κύριο λόγο με τη συνενοχή εσωτερικών συνεργατών. Το κάστρο πέφτει εκ των έσω, όπως λένε, και αυτό το γεγονός πρέπει να μας ωθήσει να αναλάβουμε δράση ενάντια στους λίγους διεφθαρμένους, αν θέλουμε να προστατέψουμε το εσωτερικό μας μέτωπο και να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα και μαθήματα.
Το Δίκτυο Αλληλεγγύης των Παλαιστίνιων Κρατουμένων Samidoun, μία από τις διεθνείς οργανώσεις που παρακολούθησε το ζήτημα από την αρχή, είπε ότι ο Παλαιστίνιος πρέσβης Αχμάντ αλ Μαντχούμπ δεν επέτρεψε να γίνουν συναντήσεις με τους δικηγόρους του μάρτυρα και εκπροσώπους του Δικτύου. Έχετε κάποια παραπάνω πληροφόρηση γι’ αυτό;
Ο μάρτυρας όχι μόνο εμπιστευόταν το Δίκτυο Samidoun, που ξεκίνησε εκστρατεία αλληλεγγύης γι’ αυτόν, τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο διεθνής λαϊκής στήριξης, αλλά σε καθημερινή βάση ερχόταν σε επαφή με τους ακτιβιστές του.
Από την πρώτη εβδομάδα που βρήκε καταφύγιο στην Παλαιστινιακή πρεσβεία, το Samidoun έστειλε τη δικηγόρο και διεθνή συντονίστρια Σαρλότ Κέιτ στη Σόφια, αλλά ο πρέσβης δεν της επέτρεψε να συναντήσει τον Ομάρ. Αντίθετα, προειδοποίησε την οικογένειά του να μην στείλουν διεθνείς αντιπροσωπείες και δικηγόρους για να συναντήσουν τον Ομάρ.
Μετά, το Δίκτυο Samidoun έστειλε τον δικηγόρο Ζαν Φερμόν από τις Βρυξέλες, έναν διεθνούς φήμης νομικό που είναι γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συλλόγου Δημοκρατικών Δικηγόρων. Ο πρέσβης αρχικά επίσης αρνήθηκε την επίσκεψή του, αλλά αναγκάστηκε να του επιτρέψει να συναντήσει τον Ομάρ μετά από μια στοχευμένη εκστρατεία πίεσης εντός και εκτός της Παλαιστίνης.
Το Δίκτυο Samidoun προσφέρθηκε, μέσω της οικογένειας του Ομάρ, να στείλει γιατρό για να εξετάσει τον Ομάρ. Και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρέσβη. Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε που δείχνουν ότι η συμπεριφορά του Αχμάντ αλ Μαντχούμπ από την πρώτη μέρα ήταν ύποπτη. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί. Το πνεύμα του μάρτυρα Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ θα τον κυνηγάει σε όλη του τη ζωή.
Ποιος ήταν ο ρόλος των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών; Δεν στάλθηκε στη Σόφια ομάδα ασφαλείας να παρακολουθεί την υπόθεση του Ομάρ Ναγιέφ Ζαγιέντ;
Αυτή η «ομάδα ασφαλείας» ήταν ο τρόπος των παλαιστινιακών μυστικών υπηρεσιών να πιέσουν τον Ομάρ. Την πρώτη μέρα πήραν το ρόλο του «κακού μπάτσου». Μετά άλλαξαν ύφος και, παίζοντας τον «καλό μπάτσο», υποσχέθηκαν βοήθεια και προστασία. Έπειτα έφυγαν – ή τουλάχιστον αυτό μας είπαν.
Αυτό είναι άλλο ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί από την ανακριτική επιτροπή. Οι μυστικές υπηρεσίες της Παλαιστινιακής Αρχής και ο διευθυντής τους, Μαζέντ Φαράζ, πρέπει να ερευνηθούν και να καταστούν υπόλογοι. Ποια ήταν αυτή η «ομάδα ασφαλείας» που ήρθε στη Σόφια και δεν αντέδρασε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε μία κάμερα ασφαλείας εντός και εκτός πρεσβείας; Στην απουσία φρουρών ασφαλείας ή έστω κι ενός φρουρού στην είσοδο; Δεν είπαν τίποτα; Είτε ήταν αμελείς, είτε συνεργοί. Εγώ πιστεύω ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους συχνά παραμέλησαν τέτοια πράγματα και δεν έδειξαν την ελάχιστη εθνική και επαγγελματική υπευθυνότητα.
Ο πρέσβης καθυστέρησε να τους δώσει κάμερες και φρουρούς, με τη δικαιολογία του χαμηλού προϋπολογισμού της πρεσβείας. Ρωτάμε σήμερα, πώς πήρε τα απαιτούμενα χρήματα και εγκατέστησε κάμερες και προσέλαβε φρουρό στην πρεσβεία, μετά τη δολοφονία του Ομάρ;
Τι πρέπει να κάνει τώρα η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης;
Να παραιτήσει αμέσως τον υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μαλκί και να καλέσει τον πρέσβη Αχμάντ αλ Μαντχούμπ σε ανάκριση. Να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής, επαγγελματικής και ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, να ξεσκεπάσει το ρόλο όλων εκείνων που βρίσκονται στον κύκλο υποψίας και ντροπής.
Η επιτροπή που συστάθηκε από την Παλαιστινιακής Αρχής, με πρόεδρο τον Ταϊσέρ Ζαραντάτ, απέτυχε. Αυτό δεν μας εκπλήσσει. Κανείς δεν επιτυγχάνει στο να ερευνήσει τον εαυτό του. Αυτοί που υπερασπίζονται εαυτούς, θα βρεθούν στην ίδια θέση. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να ειπωθούν. Είναι δικαίωμα του λαού μας να μάθει την αλήθεια, όλη την αλήθεια.