Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Κάλεσμα: 24-25 Ιουνίου – Ημέρες Δράσης για την απελευθέρωση του Μπιλάλ Καγιέντ και για τον τερματισμό της διοικητικής κράτησης.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ. Παρακαλούμε συμπληρώστε την ΦΟΡΜΑ ή στείλτε μέηλ στο samidoun@samidoun.net για να το υπογράψετε.

Στις 13 Ιουνίου, είχε προγραμματιστεί να απελευθερωθεί ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Μπιλάλ Καγιέντ μετά από δεκατέσσερα και μισό χρόνια στις ισραηλινές φυλακές. Η οικογένεια του, οι σύντροφοι και φίλοι τον περίμεναν. Όμως ο Μπιλάλ ποτέ δεν ήρθε, γιατί αντί να απελευθερωθεί, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός διέταξε την διοικητική κράτησή του για έξι μήνες, χωρίς κατηγορίες ή δίκη. Τώρα βρίσκεται σε απεργία πείνας που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου, απαιτώντας της απελευθέρωση του και να σταματήσει η διοικητική κράτηση.
Ο Μπιλάλ Καγιέντ, 34 χρονών, είναι ένας από τους σχεδόν 750 Παλαιστίνιους που έχουν φυλακιστεί χωρίς να έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή να δικαστούν και βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση λόγω μυστικών αποδείξεων και ένας από τους συνολικά 7.000 Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις κατοχικές φυλακές. Οι διαταγές διοικητικής κράτησης ανανεώνονται επ’ αόριστον- οι Παλαιστίνιοι μπορεί να περάσουν χρόνια υπό διοικητική κράτηση, χωρίς να ξέρουν πότε θα απελευθερωθούν.
Ο Καγιέντ είναι γνωστός ως ο ηγέτης των Παλαιστινίων κρατουμένων – εκπρόσωπος του αριστερού Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην φυλακή Μέγκιντο και ενάμιση χρόνο βρισκόταν σε απομόνωση. Οι συγκρατούμενοι του έχουν ξεκινήσει μια σειρά διαμαρτυριών και δράσεων για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του και θα προχωρήσουν για τρίτη φορά σε διήμερη απεργία πείνας στις 24 και 25 Ιουνίου, αρνούμενοι τα γεύματά τους για να απαιτήσουν την ελευθερία του Καγιέντ και να σταματήσει η διοικητική κράτηση.
Πρόκειται για μια προσπάθεια να υπάρξει ένα προηγούμενο για όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους-που την μέρα της αποφυλάκισης μετά από πέντε, δέκα, δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια στην φυλακή, αντί να αφεθούν ελεύθεροι, κρατούνται επ’ αόριστον χωρίς κατηγορίες ή δίκη υπό διοικητική κράτηση. Η άρνηση για την απελευθέρωση του Μπιλάλ Καγιέντ είναι απειλή για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων.
Η κράτηση του Καγιέντ, ενός αρχηγού κρατουμένων, που είχε προγραμματιστεί να αφεθεί ελεύθερος, του Μοχάμετ Αμπού Σάκχα, καλλιτέχνη του τσίρκου και δάσκαλου, του Χασάν Σαφάντι, υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ιερουσαλήμ, του Μπιλάλ Αμπού Ντιάντ, οργανωτή νεολαίας, μελών του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου όπως ο Αμπντέλ Τζαμπέρρ Φουγκούχα και ο Χατέμ Κουφαϊσα, του δημοσιογράφου και συνδικαλιστή Ομάρ Ναζάλ-ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους- αποδεικνύουν το επίπεδο ατιμωρησίας του ισραηλινού κράτους που κλειδώνει αναδυόμενους Παλαιστίνιους ηγέτες και επιφανείς κοινωνικές προσωπικότητες χωρίς κατηγορίες ή δίκη. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν θέσει το σώμα και τη ζωή τους σε κίνδυνο μέσα από απεργίες πείνας διαρκείας για να απαιτήσουν να σταματήσει η διοικητική κράτηση.
Υψώνουμε τις φωνές μας σε όλο τον κόσμο και συντασσόμαστε με το κάλεσμα για την απελευθέρωση του Μπιλάλ Καγιέντ και όλων των συγκρατούμενων του και για τον τερματισμό της διοικητικής κράτησης. Καλούμε για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων – και για τον σκοπό για τον οποίο παλεύουν, την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και του λαού της.
Συμμετέχουμε στο κάλεσμα για διαμαρτυρίες, δράσεις και γεγονότα σε όλο τον κόσμο στις 24 και 25 Ιουνίου σε υποστήριξη των Παλαιστινίων κρατουμένων που απεργούν για την ελευθερία τους και καλούμε τις οργανώσεις και τους ανθρώπους με συνείδηση σε όλο τον κόσμο να πάρουν μέρος στις δράσεις για να απαιτήσουν την απελευθέρωση του Μπιλάλ Καγιέντ και των συγκρατούμενων του, συμπεριλαμβανομένης της εκστρατείας Μποϋκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις για απομονωθεί διεθνώς το Ισραήλ, οι θεσμοί του και οι επιχειρήσεις, όπως η G4S-που κερδίζει από την φυλάκιση, την κατοχή, τον ρατσισμό, την αποικιοκρατία και την αδικία.

Ελευθερία στον Μπιλάλ Καγιέντ και σε όλους του Παλαιστίνιους κρατούμενους!
Να σταματήσει η διοικητική κράτηση!