Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ισραηλινοί πολιτικοί: από την τραγωδία στην φάρσα

Του Michel Warschawski, πηγή: www.alternativenews.org 23 Μαΐου 2016

Στην αρχαία ελληνική τραγωδία, πριν σκοτωθεί κάποιος, οι Θεοί του προκαλούσαν τρέλα. Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πως αυτή η δυναμική εφαρμόζεται και στην ισραηλινή κοινωνία. Το Ισραήλ τρελαίνεται και αυτή η τρέλα ίσως μας οδηγήσει νωρίτερα από ότι περιμέναμε στην φασιστική κρίση. Τώρα, αριστεροί ακτιβιστές, πολιτικοί και στρατιωτικοί αρχηγοί προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση το παρατράβηξε.
Ο διορισμός του Λίμπερμαν ως Υπουργό Άμυνας από τον ίδιο τον Νεντανιάχου, ανάγκασε τον βουλευτή της Κνεσέτ Μπένυ Μπέγκιν να δηλώσει ότι «είναι σκέτη τρέλα». Ο πρώην Υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, έκανε λόγο για ένα νέο δεξιό κόμμα, που θα βασίζεται στην παλιά, καλή και «λογική» ιδεολογία των Ζέεβ Ζαμποτίνσκι και Μεναχέμ Μπέγκιν-σύμβολα της Λικούντ, του κόμματος του Νεντανιάχου.
Ο «φασισμός» είναι ένας όρος που όλο και περισσότερο χρησιμοποιείται από τα ΜΜΕ και πολιτικούς για να περιγράψουν την πορεία της ακροδεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης. Ο Υπαρχηγός ΓΕΑ, στρατηγός Γιαΐρ Γκολάν έκανε λόγο για τις ομοιότητες μεταξύ της Γερμανίας του 1930 και του Ισραήλ σήμερα. Ο στρατηγός ένιωσε την υποχρέωση να θυμίσει ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει να μείνει σταθερός στην «παραδοσιακές ηθικές αξίες» του. Η ομιλία του ήρθε μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση ενός άοπλου και ήδη ακινητοποιημένου Παλαιστίνιου από έναν ισραηλινό στρατιώτη. Βδομάδες πριν, ο Νεντανιάχου τηλεφώνησε τους γονείς του δολοφονημένου για να τους διαβεβαιώσει ότι καταλάβαινε την θέση τους.
Ο διορισμός του πλέον ρατσιστή και τρελού πολιτικού ως Υπουργό Άμυνας –τον δεύτερο σε τάξη μέσα στην κυβέρνηση- είναι η απάντηση του Νεντανιάχου στην αυξανόμενη κριτική που δέχεται η κυβέρνησή του. Στο κάτω-κάτω, ο Λίμπερμαν είπε να ανατινάξουν το φράγμα Ασουάν στην Αίγυπτο! Βοήθησε να εκδιωχθούν οι εκλεγμένοι Παλαιστίνιοι βουλευτές από τη Κνεσέτ και να συνδεθεί η ιθαγένεια των Παλαιστινίων του Ισραήλ με «δήλωση πίστης» προς το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος. Ο άνθρωπος ζήτησε επίσης να καταδικάζονται εις θάνατο οι Παλαιστίνιοι που παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Όμως, ο Λίμπερμαν δεν είναι μόνο ρατσιστής, είναι και διεφθαρμένος. Αν και η ισραηλινή εισαγγελία δυσκολεύτηκε να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες, υπάρχουν υποψίες ότι ο Λίμπερμαν εμπλέκεται σε βρώμικες και παράνομες δουλειές σε όλο τον κόσμο – συγκεκριμένα ότι έχει διασυνδέσεις με την ρώσικη ολιγαρχία. Τα γαλλικά ΜΜΕ έχουν μάλιστα αναρωτηθεί αν ο Λίμπερμαν, με τέτοιους σκοτεινούς επιχειρηματικούς δεσμούς, είχε εμπλακεί και σε δολοφονίες.
Ο νέος Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να βάλει τάξη στον ισραηλινό στρατό και να τον εξυγιάνει από όσους θεωρεί πολύ μαλακούς. Ένα τέτοιο σχέδιο όμως μπορεί να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Ο στρατός είναι το πιο δυνατό λόμπι του Ισραήλ και δεν χωράει αμφιβολία πως θα κάνει τα πάντα για να προστατευτεί από την πολιτική κάθαρση του Λίμπερμαν. Είναι θλιβερό για μια κοινωνία να θεωρεί τον στρατό ως την τελευταία της ελπίδα για να αποτραπεί μια μαζική αυτοκτονία.
Στην αρχή του άρθρου, αναφέρθηκα στην αρχαιοελληνική τραγωδία. Όμως βλέπουμε και την γαλλική φάρσα με πρωταγωνιστή τον Γιτζάκ Χέρτζοκ, επικεφαλή του εργατικού κόμματος. Αν και θεωρείται ως ο αδιάφθορος της ακροδεξιάς κυβέρνησης, ο Χέρτζοκ δεν κατάλαβε ότι ο Νεντανιάχου τον χειραγωγεί και χρησιμοποιήθηκε ως εφαλτήριο για την άνοδο του Λίμπερμαν ως δεύτερος τη τάξη στην ισραηλινή κυβέρνηση. Με τέτοια «αντιπολίτευση», το Ισραήλ αξίζει να έχει τον Λίμπερμαν.