Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Τα δέκα σημεία που θέτει ο Μανουάρ Μπαργούτι για μια στρατηγική σχέση με την Χαμάς

Πηγή: english.palinfo.com, 18 Απριλίου 2016

Το ηγετικό στέλεχος της Φατάχ και βουλευτής Μαρουάν αλ Μπαργούτι, που κρατείται στις ισραηλινές φυλακές, παρουσίασε την άποψη του σχετικά με την Χαμάς και τον τερματισμό του εσωτερικού διχασμού. Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο The Palestinian Information Center (PIC) και θα δημοσιευτεί ολόκληρη προσεχώς, ο Μπαργούτι μιλάει για μια σειρά από θέματα όπως η Ιντιφάντα της Ιερουσαλήμ, τις εκλογές και την Χαμάς. Ο Μπαργούτι θέτει δέκα σημεία που μπορούν να οικοδομήσουν μια στρατηγική σχέση με τη Χαμάς και να τελειώσει ο εσωτερικός διχασμός. Τα δέκα σημεία συνοπτικά είναι τα εξής:
Πρώτον, να ξεκινήσει ένας ειλικρινής στρατηγικός διάλογος ανάμεσα στη Πολιτική Γραμματεία της Φατάχ και τη Χαμάς και όχι με αντιπροσώπους. Ο διάλογος δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από τρεις μήνες και θα πρέπει να συζητηθούν οι αρχές και οι κανόνες μιας ολοκληρωμένης πολιτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, την ΟΑΠ, τη κυβέρνηση, το εθνικό συμβούλιο, το νομοθετικό συμβούλιο και τους κοινωνικούς θεσμούς. Τόνισε πως ο διάλογος θα πρέπει να καταλήξει σε γραπτό κείμενο συνεργασίας.
Δεύτερον, πρέπει να ακολουθήσει ένα εθνικό συνέδριο με την συμμετοχή όλων των τμημάτων του παλαιστινιακού λαού σε πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και ακαδημαϊκό επίπεδο που θα εγκρίνει το κείμενο συνεργασίας.
Τρίτον, η ΟΑΠ θα πρέπει να έχει την ευθύνη των πολιτικών, διπλωματικών αποφάσεων και να παίρνει τις αποφάσεις που αφορούν στις διαπραγματεύσεις και την αντίσταση. Η ΠΑ και η κυβέρνηση είναι υπεύθυνες για την διαχείριση των υπηρεσιών στη Δυτική Όχθη, τη Κατεχόμενη Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να επεμβαίνει σε πολιτικά θέματα ή θέματα ασφάλειας.
Τέταρτον, πρέπει να προετοιμαστεί η διεξαγωγή προεδρικών και βουλευτικών εκλογών όπως και οι εκλογές για εθνικό και συνταγματικό συμβούλιο.
Πέμπτον, όλοι πρέπει να συμμετέχουν στα εθνικά ιδρύματα και αρχές και το πλαίσιο της ηγεσίας να βασίζεται στη συναίνεση.
Έκτον, πρέπει να υιοθετηθεί ο διάλογος για εθνική απελευθέρωση.
Έβδομον, τόνισε την αναγκαιότητα να γίνουν σεβαστά ο πολιτικός πλουραλισμός και η ελευθερία λόγου και δημοσιογραφίας. Ο Μπαργούτι τόνισε την ανάγκη για ανεξάρτητη δικαιοσύνη και ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της κοινωνίας που θα αρνείται κάθε μορφή βασανιστηρίων.
Όγδοο, ο Μπαργούτι κάλεσε να επιμείνουμε στην επιλογή της αντίστασης εφόσον οι μέθοδοι και οι τρόποι έχουν συνέπεια με τις απαιτήσεις της κάθε φάσης.
Ένατο, τόνισε την ανάγκη να στηρίξει ο λαός και οι αξιωματούχοι το Κίνημα BDS.
Δέκατον, κάλεσε να σχηματιστεί μια εθνική κυβέρνηση ενότητας που θα προετοιμάσει τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, θα εργαστεί για την ανοικοδόμηση της Γάζας και θα στηρίξει τον λαό της Ιερουσαλήμ μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση ύστερα από εκλογές.