Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Έξι λόγοι να μποϋκοτάρουμε τη Μεκορότ

Πηγή: stopmekorot.org
1. Η Μεκορότ εφαρμόζει ένα σύστημα απαρτχάιντ νερού:
Η Μεκορότ είναι υπεύθυνη για παραβιάσεις των δικαιωμάτων νερού και διακριτική μεταχείριση από τη δεκαετία 1950, όταν δημιούργησε τον εθνικό μεταφορέα νερού του Ισραήλ, που εκτρέπει τα νερά του ποταμού Ιορδάνη από τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία ώστε να εξυπηρετούνται οι ισραηλινές κοινότητες. Ταυτόχρονα στερεί από τις παλαιστινιακές κοινότητες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο νερό: Η παλαιστινιακή κατανάλωση στα κατεχόμενα είναι περίπου 70 λίτρα ανά άτομο την ημέρα-σημαντικά χαμηλότερο από τα 100 λίτρα ανά άτομο την ημέρα που συστήνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO)- ενώ η ημερήσια κατανάλωση από τους ισραηλινούς είναι περίπου 300 λίτρα, δηλαδή τέσσερεις φορές περισσότερο. Η Μεκορότ έχει αρνηθεί την παροχή νερού σε Παλαιστινιακές κοινότητες μέσα στο Ισραήλ παρ’ ότι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ αναγνωρίζει το δικαίωμα τους στην πρόσβαση στο νερό.
Μια έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου έχει χαρακτηρίσει αυτή την κατάσταση «απαρτχάιντ νερού». 
2. Σημαντική υποστήριξη της Μεκορότ προς τους παράνομους ισραηλινούς επικοισμούς:
 Η υποστήριξη της Μεκορότ για τον αποικιοκρατικό επικοισμό συνεχίζει αδιάλειπτα από την κατοχή το 1967 της Δυτικής Όχθης, της Γάζας και των Υψιπέδων του Γκολάν μέχρι σήμερα. Στην εταιρεία δόθηκε το μονοπώλιο όλων των πηγών νερού στα κατεχόμενα εδάφη, εφαρμόζοντας πολιτικές που ενισχύουν τον ισραηλινό επικοισμό σε βάρος των παλαιστινιακών κοινοτήτων.
Έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις των ισραηλινών επικοισμών στα δικαιώματα των Παλαιστίνων καθώς και η τελευταία έκθεση για τους επικοισμούς από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ καταδικάζει τη Μεκορότ για το ρόλο της στη «βιομηχανία» των επικοισμών. Κάθε συνεργασία με τη Μεκορότ από τη φύση της υποστηρίζει ή συνεισφέρει στην παράνομη υποστήριξη των επικοισμών. Η εταιρεία δημοσίων υδάτων Vitens αναφέρει « Ό,τι και αν ξέρουμε για την άντληση νερού ή για τα οφέλη που μπορούν να επιτευχθούν με έξυπνα δίκτυα, δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτά που αναφέρει ο ΟΗΕ για την πολιτική της Μεκορότ στα παλαιστινιακά εδάφη και τους επικοισμούς.
3. Η Μεκορότ συμμετέχει στο διεθνές έγκλημα της λεηλασίας των φυσικών πηγών και στην χωρίς όρια καταστροφή των υποδομών νερού:
Η Μεκορότ λειτουργεί 42 πηγάδια στη Δυτική Όχθη, κυρίως στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη που κατά κύριο λόγο υδροδοτούν τους ισραηλινούς επικοισμούς. Η Μεκορότ δουλεύει σε στενή συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό για να κατάσχει σωλήνες ύδρευσης από Παλαιστίνιους αγρότες και να καταστρέφει τις πηγές παροχής νερού των παλαιστινιακών κοινοτήτων. Το 2012 μόνο ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 60 εγκαταστάσεις νερού και αποχέτευσης που ανήκουν σε Παλαιστίνιους.



4. Η στέρηση του ανθρώπινου δικαιώματος στο νερό στους Παλαιστίνιους από τη Μεκορότ είναι μέσο για την ισραηλινή πολιτική εκτοπισμού:
Το καλοκαίρι η Μεκορότ συνοδευόμενη από το στρατό, κλείνει τη βρύση για τους Παλαιστίνιους στις κοινότητες της Δυτικής Όχθης αφήνοντάς τους στην ξηρασία. Η Μεκορότ είναι υπερήφανος συνεργάτης στο «Σχέδιο Έρημος Νέγκεβ» του Εβραϊκού Εθνικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο 40000 Παλαιστίνιοι Βεδουίνοι κάτοικοι του Ισραήλ θα ξεριζωθούν από τα σπίτια τους και τα εδάφη τους θα χρησιμοποιηθούν για επικοισμούς «μόνο για εβραίους» στην έρημο Νέγκεβ.




5. Η Μεκορότ εξάγει το απαρτχάιντ νερού επωφελούμενη από την ιδιωτικοποίηση του νερού:
Το συνδικάτο δημόσιου τομέα της Αργεντινής ΑΤΕ δήλωσε στην καμπάνια του ότι «αν η σύμβαση δοθεί στη Μεκορότ το νερό θα θεωρείται από εδώ και πέρα είδος πολυτελείας και όχι ζωτικός πόρος δηλαδή κοινωνικό δικαίωμα και επιπλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται επιβραβεύοντας μια εταιρεία που υποστηρίζει την παλαιστινιακή γενοκτονία».






6. Η προβαλλόμενη ειδίκευση της Μεκορότ στο νερό χρησιμοποιείται ξεκάθαρα για αποπροσανατολισμό:
Η δημιουργία μύθων σχετικά με το νερό έχουν στόχο να βελτιώσουν την εικόνα του Ισραήλ διεθνώς. Αντίθετα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, το Ισραήλ δεν έκανε την «έρημο να ανθήσει». Τα εδάφη της ιστορικής Παλαιστίνης είναι πλούσια σε νερό και οι Παλαιστίνιοι έχουν παράδοση πολλών αιώνων στη γεωργία. Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται αυτό το μύθο για να δικαιολογήσει την εσφαλμένη εκτροπή των νερών του Ιορδάνη ποταμού η οποία έκανε τον ιστορικό ποταμό ένα σκουπιδότοπο αλλά και την επιθετικότητα εναντίον γειτονικών χωρών. Η πραγματικότητα είναι ότι το Ισραήλ κατασπαταλά το νερό, οι πολίτες του καταναλώνουν το διπλάσιο νερό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ο γεωργικός τομέα είναι οικολογικά μη βιώσιμος, με επιδοτούμενες από το κράτος υδροβόρες καλλιέργειες.
Πρώτη Διεθνής Εβδομάδα δράσης ενάντια στη Μεκορότ στις 22 Μαρτίου 2014 Παγκόσμια Ημέρα Νερού έως τις 30 Μαρτίου 2014 όταν οι Παλαιστίνιοι γιορτάζουν την Ημέρα της Γης. Πάρτε θέση για τη δικαιοσύνη στο νερό.

Μάθετε περισσότερα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη Μεκορότ.

Επιπλέον πηγές
α) Πηγές από το Stop the Wall:
β) άλλες παλαιστινιακές πηγές:
- Έκθεση Al Haq «Νερό για έναν λαό»:
γ) έγγραφα ΟΗΕ:
δ) Άλλες πηγές:
Γαλλική κοινοβουλευτική έκθεση «η γεωπολιτική του νερού»:
Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Ταραγμένα Νερά»:
ε) Καμπάνιες ιστοσελίδες και νέα:
στ) Η Ολλανδική υπόθεση της Vitens: