Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

96η επέτειος της Διακήρυξης Μπαλφούρ: η Βρετανία πρέπει να ζητήσει συγνώμη στον παλαιστινιακό λαό

Πηγή:pflp.ps/english 3 Νοεμβρίου 2013

Στην 96η επέτειο της Διακήρυξης Μπαλφούρ, το Λαϊκό Μέτωπο γα την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης καλεί την Βρετανία να ζητήσει συγνώμη στον παλαιστινιακό λαό. Η Διακήρυξη Μπαλφούρ, που υπογράφηκε από τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Άλφρεντ Μπαλφούρ στις 2 Νοεμβρίου 1917, αποτέλεσε δέσμευση για την δημιουργία ένας «εθνικού οίκου για τον εβραϊκό λαό» στην Παλαιστίνη, εις βάρος του αραβικού και παλαιστινιακού δικαιώματος στην αυτοδιάθεση. Το Μέτωπο καλεί τη Βρετανία να αναλάβει τις ευθύνες της για την μαζική ιστορική αδικία και τα εγκλήματα που έγιναν στον παλαιστινιακό λαό από την βρετανική αποικιοκρατία.
Το Μέτωπο τονίζει την πολιτική, νομική και ηθική ευθύνη της βρετανικής και ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας για την συνεχιζόμενη παραβίαση και τον βίαιο περιορισμό των παλαιστινιακών δικαιωμάτων στη γη και την ελευθερία τους και σημειώνει πως ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, ο σημερινός παγκόσμιος σπόνσορας του σιωνιστικού σχεδίου στην Παλαιστίνη, συνεχίζει την απόρριψη των παλαιστινιακών δικαιωμάτων για επιστροφή, αυτοδιάθεση, κυριαρχία και για την Ιερουσαλήμ.
Επιπλέον, το Μέτωπο λέει πως η Νάκμπα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, της παλαιστινιακής γης, της χώρας τους, των δικαιωμάτων τους και η εκτόπιση των παιδιών της Παλαιστίνης σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στη διασπορά, είναι φυσικό αποτέλεσμα της μοιραίας υπόσχεσης της διακήρυξης Μπαλφούρ και της συνεχιζόμενης υποστήριξης της κατοχής, των εποικισμών και του απαρτχάιντ από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Η συνεχιζόμενη πολιτική, οικονομική και στρατιωτική πίεση ενάντια στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων τους που διασφαλίζονται από το διεθνές δίακιο, καθιστούν την Βρετανία και τις ΗΠΑ συνεργάτες στα εγκλήματα εις βάρος του λαού μας, μεταμφιεζόμενα στις λεγόμενες «ειρηνευτικές διαδικασίες» και «διήμερης συνομιλίες», ενώ την ίδια ώρα παρέχουν απόλυτη στήριξη στην κατοχή και εξασφαλίζουν την υπεροχή της σε διάφορους τομείς. Το Μέτωπο λέει πως ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού και αραβικού λαού, είναι η πλήρης εγκατάλειψη της Μαδρίτης, του Όσλο και των διαπραγματεύσεων και απαιτεί από τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις και να σχεδιάσουν μια εθνική, δημοκρατική στρατηγική πολιτικής και κοινωνικής εναλλακτικής διεξόδου. Η αντίσταση και η ενότητα είναι οι μόνοι τρόποι για να πετύχουμε ελευθερία, αυτοδιάθεση και το δικαίωμα της επιστροφής.