Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Παλαιστίνη απαιτούν την κατάργηση των συμφωνιών του Όσλου και των Παρισίων και την αντιμετώπιση της Κατοχής

Πηγή: pflp.ps/english 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ο παλαιστινιακός λαός εξεγείρεται λόγω των οικονομικών δυσκολιών του, λέει η Khalida Jarrar, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, δηλώνοντας πως οι λαϊκές διαμαρτυρίες δεν πρέπει και δεν θα περιοριστούν μόνο σε αυτό το επίπεδο, αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβουν λαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση της κατοχής, να πάψουν να ισχύουν οι Συμφωνίες του Όσλο στο σύνολο τους και ότι απορρέει από αυτές, όπως η οικονομική συμφωνία των Παρισίων.

Η Jarrar είπε πως η λεγόμενη οικονομική αγορά της Παλαιστινιακής Αρχής οδήγησε στην φτωχοποίηση των μαζών, στην αύξηση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και των φόρων. Η λύση είναι η αντίσταση της οικονομίας.

Τόνισε πως το κίνημα των λαϊκών διαδηλώσεων ξεκίνησε στη Ραμάλλα ενάντια στις αυξήσεις των τιμών και των φόρων κι εξαπλώθηκε σε όλη τη Δυτική Όχθη, λέγοντας πως η ΠΑ είναι υπεύθυνη για την εσωτερική οικονομική πολιτική της Παλαιστίνης, την κρίση και για τις σχέσεις της με την ισραηλινή κατοχή. Σημείωσε πως η ΠΑ είναι στενά συνδεδεμένη με τις πολιτικές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, αυξάνοντας τους φόρους και την εξάρτηση της οικονομίας από τα δάνεια. Είπε πως το Λαϊκό Μέτωπο στηρίζει την λαϊκή κινητοποίηση, που πρέπει να αναπτυχθεί και να αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίσει το παλαιστινιακό οικονομικό σύστημα και την ΠΑ.

Τόνισε επίσης την ανάγκη για το λαϊκό κίνημα να αναπτύξει μια στρατηγική που θα προχωρήσει πέρα από το εσωτερικό μέτωπο και θα κλιμακώσει τον λαϊκό αγώνα ενάντια στην σιωνιστική κατοχή και τους εποίκους που καθημερινά συνεχίζουν τις λεηλασίες και τους βανδαλισμούς στα παλαιστινιακά χωριά και πόλεις. Επισημαίνει την ανάγκη για λαϊκή δράση προκειμένου να πάψει η διάσπαση και να αντιμετωπιστεί η κατοχή, λέγοντας πως το λαϊκό κίνημα θα είναι ανίσχυρο αν περιοριστεί στενά στην οικονομική πολιτική.