Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Abu Ali Mustafa: Φωτογραφίες από μια ζωή στον αγώνα

Πηγή: pflp.ps/english 25 Αυγούστου 2012

O Abu Ali Mustafa ήταν ένας Παλαιστίνιος ηγέτης που έζησε και πέθανε υπερασπίζοντας τον παλαιστινιακό σκοπό και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού. Έντεκα χρόνια πριν, σαν σήμερα (27 Αυγούστου 2001), ένα πολεμικό ισραηλινό ελικόπτερο αμερικανικής κατασκευής τύπου Απάτσι, έριξε δύο πυραύλους στο γραφείο του, διαμελίζοντας τον σε κομμάτια. Ήταν μία από τις πολλές στοχευμένες επιθέσεις Παλαιστινίων ηγετών, μια πλευρά της βίαιης και επίμονης πολιτικής του Ισραήλ για την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων.

Ο σύντροφος Abu Ali Mustafa γεννήθηκε στο Άραμπα, κοντά στη Τζενίν το 1938. Το 1955 έγινε μέλος του Αραβικού Εθνικού Κινήματος και του Αραβικού Εθνικού Οργανισμού στο Αμμάν. Μαζί με τους συντρόφους και τους συνεργάτες του, ήρθε αντιμέτωπος με την ιορδανική κυβέρνηση, ζητώντας την ακύρωση της ιορδανό-βρετανικής συμφωνίας και την αποβολή των Βρετανών αξιωματούχων από τον ιορδανικό στρατό.

Τον Απρίλιο του 1957, αμέσως μετά την διάλυση του κοινοβουλίου και την πτώση της κυβέρνησης, φυλακίστηκε για αρκετούς μήνες. Εκείνη την περίοδο, τα πολιτικά κόμματα είχαν κηρυχτεί παράνομα και ο Abu Ali συνελήφθη ξανά μαζί με άλλους και πέρασε από στρατοδικείο. Καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης στην φυλακή Τζάφερ στην ανατολική Ιορδανία.

Μόλις απελευθερώθηκε το 1961, ο Abu Ali Mustafa συνέχισε την πολιτική του δουλειά στο Αραβικό Εθνικό Κίνημα και έγινε ο υπεύθυνος του βόρειου τομέα της Δυτικής Όχθης. Ίδρυσε δύο οργανώσεις, μία δημόσια και μία μυστική.

Το 1966, ο Abu Ali συνελήφθη ξανά σε μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας που οργάνωσε η ιορδανική κυβέρνηση ενάντια στο Αραβικό Εθνικό Κίνημα. Ο Abu Ali φυλακίστηκε χωρίς δίκη για αρκετούς μήνες.

Μετά τον πόλεμο του 1967, ο Abu Ali Mustafa ενώθηκε με τον Dr. George Habash και ίδρυσαν το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ηγήθηκε των πρώτων κομάντος που πέρασαν τον Ιορδάνη ποταμό και μπήκαν στην Παλαιστίνη και άρχισε να συστήνει το υπόγειο σώμα του PFLP. Οι Ισραηλινοί τον έψαχναν απεγνωσμένα ενώ κρυβόταν στην Δυτική Όχθη. Μετά από αρκετούς μήνες, επέστρεψε με μυστικότητα στην Ιορδανία.

Εκτός του ότι ήταν υπεύθυνος για το PFLP στη Δυτική Όχθη, ο Abu Ali Mustafa έγινε και ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων του Λαϊκού Μετώπου (ήταν και την περίοδο των μαχών στο Αμμάν, τον Σεπτέμβρη του 1970). Μετά, έφυγε κρυφά για τον Λίβανο.

Το 1972, στο τρίτο εθνικό συνέδριο του PFLP, ο Abu Ali εκλέχθηκε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Από το 1987 μέχρι το 1991 ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO.

Στο έκτο εθνικό συνέδριο του PFLP, τον Ιούλιο του 2000, ο Abu Ali εκλέχθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα. Στις 27 Αυγούστου 2001, μόλις ένα χρόνο μετά την εκλογή του στη θέση αυτή, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις τον δολοφόνησαν. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στον δρόμο, πορεύτηκαν στη κηδεία του Abu Ali Mustafa και δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν τα χνάρια του για εθνική απελευθέρωση και να αντιστέκονται στον κατακτητή μέχρι τη νίκη.