Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Stop the Wall: Δήλωση για την λήξη της απεργίας πείνας του Mahmoud Sarsak

Πηγή: stopthewall.org 20 Ιουνίου 2012

Την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, μάθαμε ότι ο Mahmoud Sarsak, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από την Γάζα που κρατούταν χωρίς κατηγορίες ή δίκη από το Ισραήλ τα τελευταία τρία χρόνια, έληξε την πρωτοφανή απεργία πείνας 92 ημερών. Ο δικηγόρος του Muhammed Jabareen ανακοίνωσε ότι ο Sarsak συμφώνησε να τερματίσει την απεργία μετά την υπόσχεση των ισραηλινών κατοχικών αρχών ότι θα τον απελευθερώσουν στις 10 Ιουλίου.

Το ότι οι ισραηλινές αρχές δεν θεωρούν πλέον τον Sarsak «απειλή» για το status quo του απαρτχάιντ, της αποικιοκρατικής και βίαιης στρατιωτικής κατοχής αποδεικνύει ότι ο Sarsak δεν αποτέλεσε ποτέ στρατιωτική απειλή για την ισραηλινή κατοχή. Η φυλάκιση του χωρίς κατηγορίες ή δίκη, δικαιολογήθηκε σύμφωνα με τον νόμο περί παράνομων πολεμιστών, ένας περιοριστικός νόμος που εφαρμόζεται μόνο για τους Παλαιστίνιους της Γάζας και σύμφωνα με το Addameer «περιέχει ακόμα πιο μικρή προστασία από την ελάχιστη που έχουν βάση των διαταγών διοικητικής κράτησης», την πρακτική δηλαδή που ακολουθούν οι κατοχικές δυνάμεις έξω από την Γάζα.

Το γεγονός ότι ο Sarsak έμεινε για παραπάνω από τρεις μήνες χωρίς φαγητό, θα έχει πιθανά μόνιμη επίδραση στην φυσική και ψυχολογική κατάσταση του και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε την υποχρέωση του Ισραήλ να τον απελευθερώσει: ένας χαρισματικός ποδοσφαιριστής που εκπροσωπεί την Παλαιστίνη σε εθνικό επίπεδο και το Ισραήλ πήρε αυτό το σύμβολο της παλαιστινιακής εθνικής προσδοκίας, το φυλάκισε και τον ανάγκασε να ρισκάρει τη ζωή του για να βρει το δίκιο του.

Αυτό όμως δεν είναι δικαιοσύνη. Είναι μια μικρή νίκη για έναν μικρό ήρωα που ήταν έτοιμος να θυσιάσει την ζωή του για την αξιοπρέπεια του, αλλά αν το Ισραήλ θα κρατήσει την υπόσχεση του, μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει. Οποιαδήποτε παραχώρηση από την πλευρά του Ισραήλ πρόκειται για κίνηση τακτικισμού προκειμένου να αποτρέψει τις μαζικές διαδηλώσεις των Παλαιστινίων και δεν έχουμε κανένα λόγο να περιμένουμε ότι το Ισραήλ θα τηρήσει την συμφωνία. Οι λεπτομέρειες για την λήξη της απεργίας πείνας είναι ακόμα άγνωστες και όσο ο λαός παλεύει για την δικαιοσύνη των Παλαιστινίων, δεν πρέπει ούτε στιγμή να αφήσουμε το Ισραήλ να νοιώσει ανακουφισμένο.

Μια ζωή απεργού πείνας σώθηκε, αλλά ο Akram Rikhawi που βρίσκεται στην 70η ημέρα απεργίας πείνας, εξακολουθεί να απειλείται η ζωή του, ο Samer Al-Barq βρίσκεται στην 31η ημέρα στην εκ νέου απεργία πείνας που ξεκίνησε, περίπου 20 νέοι ξεκίνησαν ανοικτή απεργία πείνας στις 12 Ιουνίου. Περίπου 5000 Παλαιστίνιοι παραμένουν στις ισραηλινές φυλακές, σε εκατοντάδες από αυτούς δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή δεν έχουν οδηγηθεί σε δίκη κι ενώ βρίσκονται ήδη φυλακισμένοι για δεκαετίες. Πρόκειται για ένα άλλο κεφάλαιο στον αγώνα ενάντια στον σιωνισμό και το σύστημα του απαρτχάιντ, της αποικιοκρατίας και της κατοχής και που κλιμακώνει και δυναμώνει την αντίσταση μας.

Σε όλους αυτούς που αφιέρωσαν χρόνο κι ενέργεια για να υποστηρίξουν τον Mahmoud Sarsak, η δουλειά σας συνέβαλε στο να σωθεί η ζωή ενός νεαρού άντρα. Παρακαλούμε να συνεχίσετε την στήριξη σας στους Παλαιστίνιους απεργούς πείνας.

Από την κατεχόμενη Παλαιστίνη, με ευγνωμοσύνη και πείνα για ελευθερία!

Μέχρι να πέσουν όλα τα τείχη του Ισραήλ!

Μέχρι να ελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι!

Μέχρι να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες!