Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Τέσσερις μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου σε διαθεσιμότητα, επειδή αντέδρασαν στο μουσικό κονσέρτο των Ισραηλινών

Πηγή:www.guardian.co.uk, 16 Σεπτεμβρίου 2011

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου (LPO) απαγόρεψε σε τέσσερις μουσικούς της να χρησιμοποιούν το όνομα της για εννέα μήνες, επειδή κάλεσαν ανεπιτυχώς για την ακύρωση της συναυλίας μιας ισραηλινής ορχήστρας στο BBC Proms. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την επ’ αορίστου αποβολή μίας βιολίστριας της LPO επειδή θεωρήθηκε ότι εξαπέλυσε μια αντί-ισραηλινή «κινδυνολογία» όταν οι Ισραηλινοί εμφανίστηκαν στο Βασιλικό Κολέγιο Μουσικής, πριν το κονσέρτο τους στο Royal Albert Hall.

Σε δήλωση τους, ο Tim Walker, επικεφαλής της LPO και ο Martin Hohmann, πρόεδρος της, είπαν πως οι διαθεσιμότητες στέλνουν «ένα ηχηρό και σαφές μήνυμα ότι παρόμοιες συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεκτές… η ορχήστρα δεν θα απαγορέψει ποτέ το δικαίωμα των μουσικών της να εκφράζονται ελεύθερα, ωστόσο η όποια έκφραση πρέπει να είναι ανεξάρτητη από την LPO». «Η εταιρία δεν επιθυμεί να τερματίσει τις καριέρες τεσσάρων ταλαντούχων μουσικών αλλά… για την LPO, μουσική και πολιτική δεν μπερδεύονται». Πρόσθεσαν ότι η ορχήστρα δεν έχει καμιά πολιτική ή θρησκευτική συνεργασία και πιστεύει ότι η δύναμη της μουσικής θα φέρει ειρήνη και αρμονία στον κόσμο, όχι πόλεμο, τρομοκρατία και διχόνοια.

Η LPO έθεσε σε διαθεσιμότητα την τσελίστρια Sue Sutherley και τους βιολιστές Tom Eisner, Nancy Elan και Sarah Streatfeild μέχρι τον Ιούνιο του 2012, επειδή υπέγραψαν μια επιστολή ως μέλη της LPO που αποκηρύσσει την Ισραηλινή Φιλαρμονική Ορχήστρα (IPO) ως όργανο προπαγάνδας του Ισραήλ. Η επιστολή λέει «Η άρνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου κρύβονται πίσω από ένα πολιτισμικό προπέτασμα καπνού. Η IPO είναι ίσως η πιο ενεργητική σε αυτή την ισραηλινή εκστρατεία…. Οι πολιτικές του Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους ταιριάζουν στον ορισμό των ΗΕ του απαρτχάιντ».

Άλλοι υπογράφοντες της επιστολής, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Independent δυο μέρες πριν το κονσέρτο, είναι: ο συνθέτης Raymond Deane, οι βιολιστές Catherine Ford και Roy Mowatt ( από την Ορχήστρα του Διαφωτισμού), η βιολίστρια Susie Meszaros (από το Κουαρτέτο Chilingirian) και 16 άλλοι μουσικοί.

Το κονσέρτο της IPO την 1η Σεπτεμβρίου, διακόπηκε από διαδηλωτές που έκαναν τόση φασαρία ώστε το BBC αναγκάστηκε να αναβάλλει την ζωντανή μετάδοση, αν και οι μουσικοί ολοκλήρωσαν την παρουσία τους με έργα των Μπαχ, Βέμπερν, Αλπμενίθ και Ρίμσκυ-Κόρσακοφ,

Η Sarah Colborne, διευθύντρια του Palestine Solidarity Campaign, που οργάνωσε την διαμαρτυρία είπε « Η LPO θα τιμωρούσε τους μουσικούς που μίλησαν εναντίον του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής, όταν ένα παρόμοιο κάλεσμα για μποϋκοτάζ είχε υποστηριχθεί από καλλιτέχνες, ηθοποιούς και αθλητές από όλο τον κόσμο; Είναι μια εξαιρετικά κακή κρίση της LPO να επιτίθεται σε μουσικούς που εκφράζουν την στήριξη τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και υπερασπίζονται το πολιτικό δικαίωμα να καλέσουν σε μποϋκοτάζ των θεσμών που δίνουν στρατηγικής σημασίας υποστήριξη στην ισραηλινή κατοχή. Αν πραγματικά επιθυμεί να μην φαίνεται ότι διαλέγει πλευρά και ότι υποστηρίζει ένα κατοχικό έθνος έναντι ενός κατακτημένου λαού, θα πρέπει να αποσύρει την γελοία απόφαση διαθεσιμότητας των τεσσάρων μουσικών άμεσα»