Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Μάιος 2011:Το Ισραήλ εκτόπισε 67 παιδιά από τα σπίτια τους

Πηγή: www.alternativenews.org/english/ 16 Ιουνίου 2011

Η πιο πρόσφατη μηνιαία αναφορά του Οργανισμού Ανακούφισης και Εργασίας των ΗΕ (UNRWA) για τις κατεδαφίσεις σπιτιών και την βίαιη εκτόπιση στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αναφέρει ότι τον Μάιο παρουσιάστηκε αύξηση στον αριθμό των Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. «Οι κατεδαφίσεις έδιωξαν 67 παιδιά από τα σπίτια τους τον μήνα Μάιο. Αυτός είναι και ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός μέχρι και σήμερα για το 2011», είπε ο εκπρόσωπος τύπου του UNRWA, Chris Gunness. 64 από τα παιδιά ζουν στον τομέα C και 3 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την οικιστική πολιτική του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, οι Παλαιστίνιοι μπορούν να κτίσουν μόνο στο 13% της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και στο 1% του Τομέα C στην Δυτική Όχθη. Και οι δυο περιοχές έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως πυκνοκατοικημένες. Περισσότερο από το 94% των αδειών οικοδόμησης που ζητούν οι Παλαιστίνιοι σε αυτές τις περιοχές, απορρίπτονται. «Οι Παλαιστίνιοι δεν αποκτούν άδεια και αναγκάζονται να χτίζουν «παράνομα». Μετά αναγκάζονται να βιώσουν την ταπείνωση με την κατεδάφιση των σπιτιών τους από τις ισραηλινές αρχές ή ακόμα εξαναγκάζονται να τα γκρεμίσουν οι ίδιοι», λέει ο Gunness. «Πολύ συχνά τα παιδιά βλέπουν μαζί με τους γονείς τους να κατεδαφίζεται το σπίτι τους. Το σπίτι είναι το ασφαλές μέρος κάθε παιδιού. Ένα κατεδαφισμένο σπίτι, είναι ένα γκρεμισμένο μέλλον».

Τον Μάιο του 2011, το Ισραήλ κατεδάφισε 36 παλαιστινιακές υποδομές στον τομέα C και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τα στατιστικά του UNRWA, 104 ενήλικες και παιδιά εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους τον Μάιο. Επιπλέον 200 Παλαιστίνιοι υπέστησαν βλάβες από την κατεδάφιση βασικών εγκαταστάσεων, όπως είναι τα πηγάδια. Από την αρχή του 2011, το Ισραήλ έχει κατεδαφίσει 215 υποδομές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τον τομέα C. Αποτέλεσμα αυτών των κατεδαφίσεων ήταν ο εκτοπισμός 437 Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, ανάμεσα τους και 213 παιδιά. Επιπλέον 751 Παλαιστίνιοι υπέστησαν βλάβες από την κατεδάφιση βασικών εγκαταστάσεων, από τους οποίους τα 449 είναι παιδιά.

Τα ΗΕ εκτιμούν πως το 28-46% των σπιτιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στον τομέα C, απειλούνται με εντολές κατεδάφισης.