Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Χρονολόγιο της Nakba

Ιανουάριος
O Παλαιστίνιος ηγέτης 'Abd al-Qadir al-Husayni επιστρέφει μυστικά στην Παλαιστίνη, μετά από 10χρονη εξορία, για να οργανώσει την αντίσταση ενάντια στην διχοτόμηση.
8 Ιανουαρίου
Φτάνουν στην Παλαιστίνη οι πρώτοι 330 εθελοντές του Αραβικού Απελευθερωτικού Στρατού (ΑΑΣ).
10 Ιανουαρίου
Η επίθεση του ΑΑΣ σε εβραϊκούς εποικισμούς του Kefar Szold αποκρούεται με την βοήθεια των βρετανικών δυνάμεων.
14 Ιανουαρίου
Η Χαγκανά επικυρώνει την σύμβαση με την Τσεχοσλοβακία για όπλα αξίας $12.280.000, συμπεριλαμβανομένων 24.500 τουφεκιών, 5.000 ελαφρών πυροβολικών, 200 μεσαίων πυροβολικών, 54 εκατ. πυρομαχικών, 25 πολεμικών αεροπλάνων τύπου Messerschmitt. Μέχρι το τέλος της Εντολής, τουλάχιστον 10.740 τουφέκια, 1.200 πολυβόλα, 26 επίγεια πυροβόλα και 11 εκατ. πυρομαχικών έφτασαν στην Παλαιστίνη. Τα υπόλοιπα έφτασαν στα τέλη Μαΐου.
16 Ιανουαρίου
Βρετανική αναφορά προς τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμά ότι 1.974 πολίτες έχασαν την ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην Παλαιστίνη από τις 30 Νοεμβρίου 1947 έως τις 10 Ιανουαρίου 1948.
20 Ιανουαρίου
Η Βρετανική Διοίκηση ανακοινώνει πως θα παραδώσει σταδιακά τις εβραϊκές και παλαιστινιακές περιοχές στις οποίες κυριαρχεί, στον τοπικό πληθυσμό που έχει την πλειοψηφία σε κάθε περιοχή.
21 και 28 Ιανουαρίου
Το δεύτερο και τρίτο απόσπασμα του ΑΑΣ με 360 και 400 εθελοντές αντίστοιχα, φτάνει στην Παλαιστίνη.
Ιανουάριος - Μάρτιος
Οι αρχηγοί του Εθνικού Εβραϊκού Ταμείου ενθαρρύνουν τους διωγμούς από τα χωριά της Χάιφα. Η Χαγκανά επιτίθεται σε χωρία κοντά στην λίμνη al-Hula. Η Palmach επιτίθεται στους Βεδουίνους της Negev.
16 Φεβρουαρίου
Ο ΑΑΣ εξαπολύει ανεπιτυχώς επίθεση στους εβραϊκούς εποικισμούς της Tirat Zvi, βόρεια της Baysan.
18 Φεβρουαρίου
Η Χαγκανά καλεί σε επιστράτευση άντρες και γυναίκες 25-35 χρονών.
24 Φεβρουαρίου
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δηλώνει ότι ο ρόλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να είναι η διατήρηση της ειρήνης στην Παλαιστίνη και όχι η ενθάρρυνση της διχοτόμησης. Ο απεσταλμένος της Συρίας προτείνει τον διορισμό επιτροπής για να διερευνήσει την πιθανότητα κοινής συμφωνίας μεταξύ του Εβραϊκού Οργανισμού και της Ανώτατης Αραβικής Επιτροπής.
Μάρτιος
Ο πρωθυπουργός της Υπεριορδανίας Tawfiq Abu al-Huda έχει μυστική συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό εξωτερικών Bevin. Συμφωνούν ότι οι δυνάμεις της Υπεριορδανίας θα εισβάλουν στην Παλαιστίνη με το τέλος της Εντολής, αλλά θα περιοριστούν σε αραβικές περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο διχοτόμησης.
5-7 Μαρτίου
Ο Qawuqji εισέρχεται στην Παλαιστίνη και αναλαμβάνει την διοίκηση των στρατιωτικών μονάδων του ΑΑΣ στις περιοχές Jinin-Nablus-Tulkarm.
6 Μαρτίου
Η Χαγκανά κηρύσσει γενική κινητοποίηση.
10 Μαρτίου
Το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει τον τερματισμό της Εντολής στις 15 Μαΐου. Το σχέδιο Dalet οριστικοποιείται από την Χαγκανά. Το σχέδιο προβλέπει την στρατιωτική κατάληψη της περιοχής που ορίζεται στο σχέδιο διχοτόμησης των Ηνωμένων Εθνών ως Εβραϊκό κράτος και την ύπαρξη παλαιστινιακών περιοχών πέρα από τα σύνορα αυτού του κράτους. Το σχέδιο περιέχει μια σειρά αλληλένδετων δράσεων.
18 Μαρτίου
Ο πρόεδρος Truman δέχεται μυστικά τον Chaim Weizman και δηλώνει την υποστήριξή του στην αναγνώριση Εβραϊκού κράτους στις 15 Μάη.
19-20 Μαρτίου
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ ζητάει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ να παρατείνει την υλοποίηση του σχεδίου διχοτόμησης και να συγκαλέσει σε έκτατη συνεδρία την Γενική Συνέλευση για να συζητήσουν ένα σχέδιο κηδεμονίας. Οι Άραβες δέχονται μερική κηδεμονία και ανακωχή, αν δεχτούν και οι Εβραίοι. Ο Εβραϊκός Οργανισμός απορρίπτει την κηδεμονία.
25 Μαρτίου
Ο πρόεδρος Truman καλεί σε άμεση ανακωχή και δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνες για την προσωρινή κηδεμονία.
30 Μαρτίου-15 Μάιου
Δεύτερη παράκτια επιχείρηση «καθαρίσματος» πραγματοποιείται από την ταξιαρχία Alexandroni της Χαγκανά και άλλες μονάδες. Οι επιθέσεις και οι απελάσεις απομακρύνουν σχεδόν όλες τις παλαιστινιακές κοινότητες των παράκτιων περιοχών από την Χάιφα έως την Γιάφα, πριν την απόσυρση των Βρετανών.
1 Απριλίου
Παραδίδεται το πρώτο φορτίο όπλων από την Τσεχοσλοβακία. Το πλοίο «Νόρα» φτάνει στην Χάιφα από την Γιουγκοσλαβία με 4.500 τουφέκια, 200 όπλα ελαφρού πυροβολικού, 5 εκατ. πυρομαχικά. Διακόσια τουφέκια, 400 πυροβόλα όπλα και επιπλέον πυρομαχικά καταφτάνουν αεροπορικώς. Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ καλεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης και υιοθετεί την πρόταση των ΗΠΑ για διακανονισμό ανακωχής ανάμεσα στον Εβραϊκό Οργανισμό και στην Ανώτατη Αραβική Επιτροπή.
4 Απριλίου
Η Χαγκανά υλοποιεί το σχέδιο Dalet.
4-15 Απριλίου
Η μάχη του Mishmar ha- 'Emeq: Ο ΑΑΣ αποκρούεται από την Χαγκανά στους εβραϊκούς εποικισμούς του Mishmar ha- 'Emeq. Οι δυνάμεις της Χαγκανά Carmeli, Alexandroni και Palmach καταλαμβάνουν χωριά στο Marj ibn 'Amir.
6-15 Απριλίου
Επιχείρηση Nachshon: Στην πρώτη επιχείρηση του σχεδίου Dalet η ταξιαρχία Giv'ati της Χαγκανά και άλλες μονάδες, αιχμαλωτίζουν χωριά κατά μήκος του δρόμου Τελ Αβίβ -Ιερουσαλήμ.
8 Απριλίου
Ο 'Abd al-Qadir al-Husayni, χαρισματικός Παλαιστίνιος στρατιωτικός διοικητής στην περιοχή της Ιερουσαλήμ, σκοτώνεται καθώς ηγείται της αντεπίθεσης για την ανακατάληψη του χωριού al-Qastal.
9 Απριλίου
Ο IZL (Εθνική Στρατιωτική Οργάνωση) και η Stern Gangs (Σιωνιστική Εξτρεμιστική Οργάνωση) σφαγιάζουν σχεδόν 250 κατοίκους του χωριού Dayr Yasin κοντά στην Ιερουσαλήμ.
12 Απριλίου
Το Γενικό Σιωνιστικό Συμβούλιο αποφασίζει την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στην Παλαιστίνη στις 16 Μάη.
13-20 Απριλίου
Η Επιχείρηση Har'el του σχεδίου Dalet ξεκινάει ως συνέχεια της Επιχείρησης Nachshon. Χωριά κατά μήκος του δρόμου της Ιερουσαλήμ δέχονται επίθεση και καταστρέφονται. Όλες οι επόμενες επιχειρήσεις της Χαγκανά μέχρι και τις 15 Μαΐου 1948 γίνονται βάσει του σχεδίου Dalet.
15 Απριλίου-25 Μάη
Επιχείρηση Yiftach: Η Palmach καταλαμβάνει την Safad από τον ΑΑΣ και τους ντόπιος αγωνιστές (9-10 Μαΐου). Οι επιθέσεις και ο ψυχολογικός πόλεμος χρησιμοποιούνται για να εκκενωθούν τα χωριά της Ανατολικής Γαλιλαίας και τα προάστιά της. Η Επιχείρηση Matate (Σκούπα) τρέπει σε φυγή τους Βεδουίνους και τους κατοίκους των χωριών από την περιοχή νότια της Rosh Pinna προς τον Ιορδάνη ποταμό.
16-17 Απριλίου
Η Ταξιαρχία Golani της Χαγκανά και οι δυνάμεις της Palmach καταλαμβάνουν την πόλη Tiberias, μόλις αποχώρησαν οι Βρετανοί. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι τρέπονται σε φυγή.
17 Απριλίου
Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας καλεί σε στρατιωτική και πολιτική ανακωχή.
20 Απριλίου
Οι ΗΠΑ καταθέτουν σχέδιο κηδεμονίας της Παλαιστίνης στα ΗΕ.
21 Απριλίου
Επιχείρηση Misparayim (ψαλίδι): Οι βρετανικές δυνάμεις αποχωρούν ξαφνικά από την Χάιφα επισπεύδοντας την επίθεση της Χαγκανά ενάντια στους Παλαιστίνιους της πόλης. Η επίθεση συνοδεύτηκε από ρίψη οβίδων στους οικισμούς των Παλαιστινίων.
22 Απριλίου
Η αντίσταση των Παλαιστινίων στρατιωτών της Χάιφα, καταρρέει. Ο πληθυσμός της Χάιφα τρέπεται σε φυγή μετά τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις της Χαγκανά.
25 Απριλίου
Ο IZL εξαπολύει μαζικές βομβιστικές επιθέσεις στις κατοικημένες περιοχές της Γιάφα. Ταυτόχρονα εξαπολύει και χερσαίες επιθέσεις για να αποκόψει το βόρειο τμήμα του Manshiyeh από την υπόλοιπη πόλη.
26-30 Απριλίου
Οι Ταξιαρχίες Har'el και Etzioni της Χαγκανά ξεκινούν την Επιχείρηση Yevussi μέσα και γύρω από την Ιερουσαλήμ. Επιτίθενται στον οικισμό Shaykh Jarrah της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αλλά αναγκάζονται να τον παραδώσουν στους Βρετανούς. Καταλαμβάνουν την περιοχή Qatamon της Δυτικής Ιερουσαλήμ από Παλαιστίνιους μαχητές. Διωγμός των Παλαιστινίων κατοίκων.
27 Απριλίου-5 Μαΐου
Επιχείρηση Chametz: Η Χαγκανά εξαπολύει μεγάλη χερσαία επίθεση στα προάστια της ανατολικής Γιάφα και στα γειτονικά χωριά, για να αποκόψει την πόλη από την ενδοχώρα. Περίπου 50.000 πολίτες τράπηκαν σε φυγή εξαιτίας της συνδυαστικής επίθεσης της Χαγκανά και του IZL.
30 Απριλίου
Όλες οι παλαιστινιακές συνοικίες της Δυτικής Ιερουσαλήμ καταλαμβάνονται από την Χαγκανά και οι κάτοικοι εκδιώκονται.
1 Μαΐου
Οι Σιωνιστικές δυνάμεις συνέλαβαν και σφάγιασαν περισσότερους από 70 κατοίκους του 'Ayn al-Zaytun (Safad).
3 Μαΐου
175-200,000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις περιοχές που κατέλαβαν οι Σιωνιστές.
8-16 Μαΐου
Οι Ταξιαρχίες Har'el και Giv'ati αναλαμβάνουν της Επιχείρηση Makkabi. Αιχμαλωτίζουν χωριά στον δρόμο al-Ramla-Latrun.
9 Μαίου-1 Ιουνίου
Επιχείρηση Barak: Επιθέσεις των ταξιαρχών Giv'ati και Negev νότια και δυτικά της al-Ramla.
10-15 Μαΐου
Η Ταξιαρχία Golani καταλαμβάνει την Baysan, επιτίθεται στα χωριά της κοιλάδας Baysan, νότια της λίμνης Tiberias.
12-14 Μαΐου
Φτάνει το δεύτερο και τρίτο φορτίο τσέχικων όπλων για την Χαγκανά :5.000 τουφέκια, 1.200 πυροβόλα όπλα, 6 εκατ. πυρομαχικών.
13 Μαΐου
Η Αραβική Λεγεώνα, ο ΑΑΣ και ντόπιοι μαχητές επιτίθενται και καταλαμβάνουν τον εβραϊκό εποικισμό Etzion Βloc, ανταποδίδοντας τις επιθέσεις στον δρόμο της Χεβρώνα. Η Γιάφα επίσημα παραδίδεται στην Χαγκανά.
13-21 Μαΐου
Επιχείρηση Ben-Ami: Η Ταξιαρχία Carmeli καταλαμβάνει την Άκρα και την παράκτια περιοχή, βόρεια της πόλης.
14 Μάη
Η Χαγκανά εξαπολύει την Επιχείρηση Qilshon, καταλαμβάνοντας στρατηγικές περιοχές της Ιερουσαλήμ που εκκενώθηκαν από τους Βρετανούς και αρπάζοντας από τους Άραβες μαχητές τους παλαιστινιακούς οικισμούς έξω από την Παλιά Πόλη.
Η Χαγκανά εξαπολύει την Επιχείρηση Schfifon για να καταλάβει την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Το Κράτος του Ισραήλ κηρύσσεται στο Τελ Αβίβ στις 4:00 μμ.
Ο Πρόεδρος Τρούμαν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ.
15 Μαΐου
Η Βρετανική Εντολή τερματίζεται. Η αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ έρχεται σαν συνέπεια αυτού.
15-17 Μαΐου
Λιβανέζοι στρατιώτες διασχίζουν τα σύνορα και ανακαταλαμβάνουν προσωρινά τα χωριά Malikiyya και Qadas από την Χαγκανά, αλλά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το φρούριο Nabi Yusha'.
15-28 Μαΐου
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Αραβικής Λεγεώνας της Υπεριορδανίας διασχίζουν τον ποταμό Ιορδάνη και κατευθύνονται προς την Ιερουσαλήμ, καταλαμβάνοντας τους εβραϊκούς εποικισμούς Atarot και Newe Ya'aqov βόρεια της πόλης (17 Μαΐου). Στην Ιερουσαλήμ, η Λεγεώνα ανακαταλαμβάνει την συνοικία Shaykh Jarrah (16 Μαΐου), αποτυγχάνει να αιχμαλωτίσει το φρούριο του Notre Dame (17-25 Μαΐου), και αποκτά τον έλεγχο της εβραϊκής συνοικίας στην Παλιά Πόλη (28 Μαΐου).
Στις 23 Μαΐου 1948, στην al-Tantura διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά 250 πολιτών και κρατουμένων πολέμου.
15 Μαΐου -4 Ιουνίου
Ιρακινές δυνάμεις διασχίζουν τον ποταμό Ιορδάνη, αποκρούονται στο φρούριο, Belvoir και πολιορκούν τον εποικισμό του Gesher για μια βδομάδα. Ιρακινοί στρατιώτες προχωρούν στο τρίγωνο Nablus-Jinin- Tulkarm (24 Μαΐου). Η Χαγκανά προελαύνει στην Jinin, διώχνοντας τους χωρικούς (28-31 Μαΐου). Επιτίθεται και προσωρινά καταλαμβάνει την Jinin (3-4 Ιουνίου).
15 Μαίου-7 Ιουνίου
Αιγυπτιακά στρατεύματα διασχίζουν τα σύνορα και προχωρούν παράκτια προς το Isdud , αιχμαλωτίζοντας τους εβραϊκούς εποικισμούς Yad Mordechai (24 Μαΐου) και Nitzanim (7 Ιουνίου) στην Negev. Ένα άλλο σώμα Αιγύπτιων μαχητών μετακινείται προς την Βηθλεέμ , για να ενωθεί με την Αραβική Λεγεώνα. Στην μάχη με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (21-25 Μαΐου), ο εβραϊκός εποικισμός Ramat Rachel βόρεια της Ιερουσαλήμ αλλάζει πολλές φορές χέρια για να παραμείνει τελικά στους Εβραίους.
16 Μαίου-10 Ιουνίου
Συριακές Δυνάμεις περνούν τα σύνορα και αιχμαλωτίζουν προσωρινά τον εβραϊκό εποικισμό Zeniach (18-20 Μαΐου), αποκρούονται από τους δύο εποικισμούς της Degania (20 Μαΐου),και αιχμαλωτίζουν τον εποικισμό Mishmar ha-Yarden (10 Ιουνίου). Σύριοι, Λιβανέζοι και ο ΑΑΣ ανακαταλαμβάνουν την Malikiyya (6 Ιουνίου).
16-30 Μαΐου
Επιχείρηση Ben-Nun των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων: Η ισραηλινή Sheva' και άλλες ταξιαρχίες αποτυγχάνουν να καταλάβουν την al-Latrun από την Αραβική Λεγεώνα σε μια προσπάθεια να ανοίξουν τον δρόμο Γιάφα-Ιερουσαλήμ, αλλά καταλαμβάνουν τα γειτονικά χωριά.
20 Μαΐου
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ διορίζει τον Count Folke Bernadotte ως διαμεσολαβητή για την Παλαιστίνη.
22 Μαΐου
Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ καλεί σε παύση πυρός.
9-10 Ιουνίου
Ξεκινάει η Επιχείρηση Yoram των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων ενάντια της Αραβικής Λεγεώνας από τις ταξιαρχίες Har'el και Yiftach . Αποτυγχάνουν να αιχμαλωτίσουν την al-Latrun.
11 Ιουνίου-8 Ιουλίου
Πρώτη ανακωχή.
28-29 Ιουνίου
Ο Count Bernadotte προτείνει την οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ένωση της Υπεριορδανίας και της Παλαιστίνης, περιλαμβάνοντας το αραβικό και εβραϊκό κράτος: η Negev και η κεντρική Παλαιστίνη θα ανήκει στους Άραβες, η Δυτική Γαλιλαία στους Εβραίους. Η Ιερουσαλήμ θα αποτελεί τμήμα του Αραβικού κράτους, με διοικητική αυτονομία για τους Εβραίους. Η Χάιφα και η Γιάφα θα είναι ελεύθερα λιμάνια και η Λύδδα ελεύθερο αεροδρόμιο. Απορρίφτηκε και από τις δύο πλευρές.
7 Ιουλίου
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί σε παράταση της ανακωχής.
7-18 Ιουλίου
Επιχείρηση Dani των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων: Καταλαμβάνουν την Λύδδα και την al-Ramla από τους ντόπιους μαχητές. Ο πληθυσμός και των δύο πόλεων διώχνεται. Τρεις ή τέσσερις ταξιαρχίες των ΙΑΔ καταλαμβάνουν χωριά κατά μήκος του δρόμου Ιερουσαλήμ-Γιάφα και μερικά χωριά ανατολικά της Γιάφα. Η επίθεση της ταξιαρχίας Yiftach κατά της Αραβικής Λεγεώνας, σταματάει με την δεύτερη ανακωχή (17 Ιουλίου).
8-14 Ιουλίου
Επιχείρηση Dekel των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων: οι Ταξιαρχίες Carmeli και Sheva' πιέζουν ανατολικά και νότια της Άκρα, καταλαμβάνουν της Ναζαρέτ από τον ΑΑΣ και τον Qawuqji και εισβάλλουν στην Νότια Γαλιλαία..
8-11 Ιουλίου
Επιχείρηση An-Far των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων: Η ταξιαρχία Giv'ati κινούμενη ενάντια Αιγυπτιακών στρατευμάτων, εκκενώνει χωριά νότια της al-Ramla, σε μια περιοχή ανάμεσα στους λόφους της Χεβρώνα και την παραλία.
9-18 Ιουλίου
Η ταξιαρχία Carmeli αποτυγχάνει να επανακτήσει την κυριαρχία του σιωνιστικού εποικισμού Mishmar ha-Yarden, νότια της λίμνης Tiberias, που είχε καταλειφθεί από συριακά στρατεύματα
15 Ιουλίου
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ καλεί με ψήφισμά του όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και αρχές που είχαν εκδώσει αόριστες διαταγές για παύση πυρός στην Παλαιστίνη, να τις έχουν εκτελέσει μέσα σε τρεις εβδομάδες.
17 Ιουλίου
Η Επιχείρηση Qedem των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στην Παλιά Πόλη αποκρούεται.
18 Ιουλίου-15 Οκτωβρίου
Δεύτερη ανακωχή.
24-26 Ιουλίου
Επιχείρηση Shoter των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων: Οι ταξιαρχίες Carmeli, Alexandroni και Golani επιτίθενται και αιχμαλωτίζουν τρία χωριά στο Μικρό Τρίγωνο, νότια της Χάιφα.
16 Αυγούστου-Τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου
Οι ταξιαρχίες Negev και Yiftach επιτίθενται και διώχνουν τους Βεδουίνους και του κατοίκους από τα χωριά της Negev.
24-28 Αυγούστου
Επιχείρηση Nikayon (Εξαγνισμός) των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων: Η ταξιαρχία Giv'ati καταλαμβάνει την παράκτια περιοχή δυτικά της Yibna και βόρεια του Isdud.
16 Σεπτεμβρίου
Αναφορά του διαμεσολαβητή των ΗΕ Count Bernadotte προτείνει νέο σχέδιο διχοτόμησης: το αραβικό κράτος να προσαρτηθεί στην Υπεριορδανία και να περιλαμβάνει την Negev, την al-Ramla και την Λύδδα. Το εβραϊκό κράτος να περιοριστεί σε όλη την Γαλιλαία, διεθνοποίηση της Ιερουσαλήμ, επιστροφή και αποζημίωση των προσφύγων. Απορρίφτηκε από την Αραβική Λεγεώνα και το Ισραήλ.
17 Σεπτεμβρίου
Ο διαμεσολαβητής των ΗΕ Count Bernadotte δολοφονείται στην Ιερουσαλήμ από την Stern Gang. Αντικαταστάθηκε από τον Αμερικανό υπόλογό του Ralph Bunche.
15 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου
Επιχειρήσεις Yo'av και ha-Har των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων: οι ταξιαρχίες Negev, Giv'ati και Yiftach κινούνται ενάντια των Αιγυπτίων για να αιχμαλωτίσουν την Beersheba, Isdud, Majdal και την παράκτια λωρίδα μέχρι την Yad Mordechai, και τα χωριά στους λόφους της Χεβρώνα. Η ταξιαρχία Har'el καταλαμβάνει νότιο τμήμα της Ιερουσαλήμ.
29-31 Οκτωβρίου
Επιχείρηση Hiram των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων: Μια μικρή περιοχή της Γαλιλαίας που κρατείται από τις δυνάμεις του Qawuqji', αιχμαλωτίζεται και εκκενώνεται από δυνάμεις των ταξιαρχών Giv'ati, Oded και Sheva'. Δεκάδες χιλιάδες τρέπονται σε φυγή. Οι ισραηλινές δυνάμεις κινούνται προς το νότιο Λίβανο. Στις 29 Οκτωβρίου 1948, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις διαπράττουν τη γνωστή σφαγή Safsaf (Safad) , όπου πάνω από 60 κάτοικοι δολοφονήθηκαν.
Νοέμβριος
Η ταξιαρχία Har'el εξοβελίζει αρκετές κοινότητες της Ιερουσαλήμ προς τα σύνορα των δυνάμεων της Υπεριορδανίας. Το ψήφισμα της 4 Νοεμβρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ καλεί σε απομάκρυνση των δυνάμεων στις περιοχές που καταλήφθηκαν πριν τις 14 Οκτωβρίου και σε εδραίωση μόνιμων ορίων ανακωχής.
Δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου-μέσα του 1949
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εξοβελίζουν κατοίκους από τα χωριά στα 5-15 χμ μέσα στα σύνορα του Λιβάνου, ενώ ακολουθούν διωγμοί και από άλλα χωριά της Γαλιλαίας.
22 Δεκεμβρίου-6 Ιανουαρίου 1949
Εξαπολύεται η επιχείρηση Horev για να απομακρύνει τους Αιγύπτιος από την νότια παράκτια λωρίδα και την Negev. Αιχμαλωτίζονται η Asluj και η al-'Awja. Οι Ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν προς το Sinai μέχρι να τους αναγκάσουν σε υποχώρηση βρετανικές δυνάμεις. Η επίθεση των ταξιαρχών Golani και Har'el στην Rafah τερματίζεται με την παύση πυρός(7 Ιανουαρίου).
27 Δεκεμβρίου
Η επίθεση της ταξιαρχίας Alexandroni ενάντια σε απομονωμένες αιγυπτιακές δυνάμεις στην Faluja, αποκρούεται.